3 Nisan 2015 Cuma

Kanolar Ve Tarihçesi




Kanolar birkaç kişinin kürekle yüzdürdüğü, gidiş yönünde oturulan hafif bir teknedir. İlkel insanların etrafındaki ağaçların gövdesini oturabilecekleri şekilde oyarak yaptığı bir teknedir. Afrika’nın pasifik adalarındaki yerlilerin kütükleri şekillendirerek yaptıkları kayıklara kano denir.

Grönland’da hayatını sürdüren Eskimolar kayak kanoları için, balina kemiğinden kafes hazırlar ve bu kafesi yerleştirmek için açık bıraktıkları bir deliğin dışında fok derisi ile kaplarlar.

Modern kano sporunu, kendi yaptığı kanosu ile İskoç ‘’ john macgregor ‘’ başlattı. Uluslar arası kano federasyonu ( ICF ) 1948’de kuruldu.





Eskimo kayağı ve açık kanada kanosu olarak iki temek kano biçimi vardır. Günümüz kanoların boyu yaklaşık 5.25 metre genişliği 85 cm derinliği ise 30-35 santim kadardır. Her iki ucu da yüksek ve sivridir.


Tek kişinin kürek çektiği Kanada kanosunda arkaya oturarak ya da diz çökerek kürek çekilir. İkinci bir kürekçi varsa oda baş tarafa geçer. Kano yönünü ayarlamak arka kısmında oturan kişiye aittir.


0 yorum:

Yorum Gönder