ÇUPRA (ÇİPURA)
çupra |
Ege’de çokça avlanan ve sevilen balık türü olan çupra, 250 gr civarındadır. 100
ile 150 gr arasında olursa Lidaki
ismini alır. Akdenizde’ki adı ise Mendik’tir. 5
veya 6 kg ağırlığa ulaşanı bile vardır. Bu boya erişmişse adı Alyanak’tır.
Yaşadıkları Yer:
Kayaların ve taşların olduğu bölgelerde
yaşarlar. Sabahları kıyı bölgelerde gezerken, öğlen saatleri arasında 20 metre
daha derine çekilir eğer hacimleri arttarsa daha da derin bölgelere çekilirler. Hem etrafta gezenleri hem de yaşadığı bölgede kalan da vardır. Eğer bulunduğu yeri
terk edecek olursa derin olan sulardan geçerler. Bunu bilen avcılar nerede
duracağını ve onları nerede avlayacaklarını bilirler.
Yeme Biçimleri :
Küçük deniz canlıları ile beslenen
balıklardır. Örn ; Mamun, yengeç yavrusu, sardalya, hamsi, karides, sulina,
midye gibi deniz usulü yemlerdir. Kuvvetli bir çenesi olan çupura deniz canlıları ile
beslenir. Havalar soğukken 40 metre derinliğe doğru çekilir. Hava sıcakken
kara kıyı diye tabir edilen yere kadar yaklaşır.
Büyüme ve Cinsiyet
25 ile 95 gr arası olan ince lidaki, 100
ile 150 gr arası lidaki, 160 ile 180 gr arası kaba lidaki, 200 gr üstü çupra
adını almaktadır. Çupura yavrularının % 20 ‘si erkek olarak doğar. % 80 ise 13
ve 16’ıncı haftaya doğru değişim geçirirler. Yavaş yavaş dişiliğe geçmektedir. Bedenlerinde
ovaryum özellikleri geliştikleri için değişime uğrarlar.
Avcılığında tercih edilen yemler genelde
mamun’dur. Mamun'un canlı olması yakalama oranını çok fazla arttırır.
Yardımcı kaynak vikipedi
Murat Sari
Muratsari8084@hotmail.com
Murat Sari
Muratsari8084@hotmail.com
Https://twitter.com/muratsari8084
24.02.2015
0 yorum:
Yorum Gönder