24 Şubat 2015 Salı

ÇUPRA (ÇİPURA) - By EFES MARINE


ÇUPRA (ÇİPURA)


çupra



Ege’de çokça avlanan ve sevilen balık türü olan çupra, 250 gr civarındadır. 100 ile 150 gr arasında olursa Lidaki ismini alır. Akdenizde’ki adı ise Mendik’tir. 5 veya 6 kg ağırlığa ulaşanı bile vardır. Bu boya erişmişse adı Alyanak’tır.

Yaşadıkları Yer:

Kayaların ve taşların olduğu bölgelerde yaşarlar. Sabahları kıyı bölgelerde gezerken, öğlen saatleri arasında 20 metre daha derine çekilir eğer hacimleri arttarsa daha da derin bölgelere çekilirler. Hem etrafta gezenleri hem de yaşadığı bölgede kalan da vardır. Eğer bulunduğu yeri terk edecek olursa derin olan sulardan geçerler. Bunu bilen avcılar nerede duracağını ve onları nerede avlayacaklarını bilirler.

Yeme Biçimleri :

Küçük deniz canlıları ile beslenen balıklardır. Örn ; Mamun, yengeç yavrusu, sardalya, hamsi, karides, sulina, midye gibi deniz usulü yemlerdir. Kuvvetli bir çenesi olan çupura deniz canlıları ile beslenir. Havalar soğukken 40 metre derinliğe doğru çekilir. Hava sıcakken kara kıyı diye tabir edilen yere kadar yaklaşır.

Büyüme ve Cinsiyet


25 ile 95 gr arası olan ince lidaki, 100 ile 150 gr arası lidaki, 160 ile 180 gr arası kaba lidaki, 200 gr üstü çupra adını almaktadır. Çupura yavrularının % 20 ‘si erkek olarak doğar. % 80 ise 13 ve 16’ıncı haftaya doğru değişim geçirirler. Yavaş yavaş dişiliğe geçmektedir. Bedenlerinde ovaryum özellikleri geliştikleri için değişime uğrarlar.

Avcılığında tercih edilen yemler genelde mamun’dur. Mamun'un canlı olması yakalama oranını çok fazla arttırır.


Yardımcı kaynak vikipedi

Murat Sari


Muratsari8084@hotmail.com
Https://twitter.com/muratsari8084
24.02.2015



0 yorum:

Yorum Gönder