Kıyıdan balık avlamak, balık sevdalısı her avcının denediği, avcıya huzur veren bir avcılık dır. Peki kıyıdan en iyi şekilde nasıl balık yakalarız ?
En iyi performansı hangi yöntemler ile hangi saatlerde alabiliriz.Kim ne derse desin bu bölgeden bölgeye mevsimden mevsime göre değişen bir özelliktir.Uzun yıllar kıyı balıkçılığı yapmış biri olarak yöntemlerin birbirine çok yakın meralarda bile farklılık gösterebildiğine şahit oldum.
Avlanmak için yeni bir bölgeye gidiyorsak yapılması gereken ilk adım bölgedeki balıkçılardan ön bilgi almaktır.Deneme yanılma yöntemi ile zaman kaybetmek istemiyorsanız ön bilgi toplamanın size çok faydası olacaktır.Balığa gitmeden önce avlayacağınız bölgeye gidip buradaki yerel balıkçılardan hangi saatlerde hangi yem ile avlana bileceğiniz hakkında detayları alabilirseniz ve şansınız da sizinle birlikte ise avımız çok zevk verici ve bir o kadar da bereketli geçecektir.
Ayrıntılara geçecek olursak avlanmaya gittiğiniz bölge çok fazla kayalık değil ve kurşunla takımla dip avcılığı yapmaya uygun ise, 15 ile 50 gr. arasında değişen, atacağınız mesafeye uygun bir kurşun seçimi ile başlayabiliriz. Genel olarak 25 gr. lık bir kurşun çoğu zaman işinizi görecektir.kıyıdan avlanmak için ise 10 veya 11 numara iğne kullanarak 2 kollu bir beden hazırlayabiliriz. Kol uzunlukları 20 cm civarı oltaya hakim olabilmeniz ve oltanın karışmaması için un uygun uzunluk olacaktır. Misina kalınlığı 0.25 veya oltam sağlam olsun yosuna vb. şeylere takılınca hemen kopmasın diyorsanız 0.30 olarak ta kullanabilirsiniz.
Kollarımızdan ilkini kurşun hizasına dipte kalacak şekilde bağlamalıyız.Unutmayın ki balıklar ilk önce dipteki yemi alırlar.İlk kolu bağladıktan sonra diğer kolumuzu yaklaşık 40 cm (iki kol boyu) yukarı bağlamalıyız.Olta mızın karışmaması ve balığın verimli olduğu anlarda bizi uğraştır maması için iki kol arası mesafeyi iyi ayarlamalıyız. Suyun içinde iki kol birbirine temas etmemeli ki karışıp bizi çileden çıkarmasın. Üstteki kolumuzdan yukarıya doğru yaklaşık 25 30 cm uzaklığa da uygun boyutlarda bir fırdöndü bağlayarak takımımızı hazır duruma getiriyoruz.
Takımımız hazır olduktan sonra gelelim yem seçimine. Eğer hedefimizde çipura, mırmır, mercan, karagöz, izmarit veya benzer cinsler var ise, avlanacağımız bölgelere göre gene de değişebilecek olan yem seçimi için en iyi seçenekler karides, boru kurdu, kalamar, güzelce doğranıp tuzlanmış sardalye, aynı şekilde en az bir gün önceden hazırlanıp tuzlanmış tavuk göğsü ile iyi sonuçlar alabilirsiniz. Benim tercihim, her zaman en iyi sonuçları veren yemler karides ve tavuk göğsü olacaktır.Önceden tuzlamak şartı ile tabii ki. En az 1 gün önceden hazırlayıp tuzlamazsanız balığın oltaya ilk vurması ile yemimiz düşecek sizde her seferinde oltayı boş çekip balıkları beslemiş olacaksınız.
Oltamızı ve yemimizi hazırladıktan sonra balık avlamak için en uygun saatlerde yani sabah erken gün doğumu ile ya da akşam gün batımına yakın saatlerde oltamızı alıp şansımızı denemek kalıyor geriye.
Efes Marine Deniz, Balıkçılık, Outdoor Malzemeleri
www.efesmarine.com
0 yorum:
Yorum Gönder